Mořské řasy jsou plné organických glutamátů – stavebních kamenů páté chuti umami. Bohatá, pikantní a zároveň jemná – umami je zkrátka královnou chutí. Ve volném překladu dokonce toto slovo znamená lahodná. Byla by tak škoda nezařadit ji do svého jídelníčku, nemyslíte?

Každý druh mořských řas má jiný chuťový profil – některé chutnají čerstvé a „zeleně“, zatímco jiné jsou spíše chuťově bohaté s nádechem do ořechova. Všechny jsou ale plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které snižují cholesterol a podporují funkci štítné žlázy. Zveme vás k prozkoumání tohoto nového spektra chutí díky několika receptům, ve kterých najdete zastoupené mořské řasy přímo z norských Lofot: produkty Lofoten Seaweed.

Recepty vymyslely Tamara a Angelita, zakladatelky Lofoten Seaweed, spolu se svým kuchařským týmem, aby ukázaly, jak lze mořskou superpotravinu zakomponovat do moderní kuchyně. Vůbec to není složité, jak si možná myslíte! Popravdě, jednodušší to už ani být nemůže – sušené mořské řasy, ať už ve spojení se solí, nebo bez, k jídlu jednoduše přisypete podle pokynů v průběhu vaření nebo při servírování, a vaše jídlo během okamžiku dostane ten správný šmrnc. Může za něj právě chuť umami.

Věříme, že vás recepty inspirují a alespoň nějaké vyzkoušíte! Rozhodně se mořských řas nemusíte bát ani v případě, že zrovna neholdujete rybám - jediné, čím řasy voní, je čistá mořská voda 🌊

Dobrou chuť!

 


 

 

Rybí tacos s mořskými řasami

Tacos – původem z Mexika – jsou v Norsku velmi populární a mnoho lidí se na konci týdne těší na tacofredag (Taco Friday). Podle studie celostátního listu VG z roku 2012 přibližně 400 000 Norů uvádí, že každý pátek jí k večeři tacos. To je více než 8 % celé populace! Tyto rybí tacos jsou kořeněné kořením Lofoten Seaweed Fish & Seafood – svěží a pikantní směsí kopru, citronu, česneku a řasy wakame. Jedná se o jemný, citrusový recept, který lze okořenit zeleným chilli, pokud dáváte přednost něčemu pálivějšímu.  

  • Směs koření Fish & Seafood Spice Blend
  • 400g filet z halibuta (nebo jiné bílé ryby)
  • 6 kukuřičných tortill
  • 4 lžíce oleje
  • 1 limetka
  • 100 g salátových listů, nasekaných nahrubo
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky
  • 60 g ředkviček nakrájených na tenké plátky
  • 1 nasekaný svazek čerstvého koriandru
  • 100 g semínek granátového jablka

Rybu nakrájejte na proužky o tloušťce 1 cm. Z každé strany okořeňte směsí koření Fish & Seafood a poté nechejte 10 minut odležet. 

Rozpalte grilovací pánev na vysokou teplotu. Tortilly opékejte 30 sekund z každé strany, dokud lehce nezčernají. Mírně snižte teplotu a na pánev přidejte olej. Když je pánev rozpálená, opečte rybu minutu z každé strany, poté pánev sundejte z plotny a maso pokapejte šťávou z poloviny limetky.

Sestavte tacos: začněte rybou, poté přidejte salát a avokádo. Dokončete ředkvičkami, koriandrem a semínky granátového jablka. Podávejte s měsíčky limetky.

 

 

Poke bowl s tofu a perličkami z řas

Poke bowl je tradiční havajské jídlo, ale kořeny má v japonské kuchyni. Kolem konce 19. století totiž došlo na Havaji k velkému přílivu imigrantů z Japonska, kteří tam přišli pracovat na cukrových a ananasových plantážích. Havaj i Japonsko jsou námořní kultury a obě země si umí vychutnávat syrové ryby, takže nebylo velkým překvapením, když se tento fusion pokrm stal extrémně populárním. V dnešní době existuje nekonečné množství variací poke bowls, které vyhovují každé dietě a preferencím. Tato verze je vegetariánská, ale stále má příchuť oceánu díky přidání „kaviáru“ z mořských řas a sušené nori.

  • 100 g zeleného hrášku
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 30 g medu
  • 10 ml sójové omáčky
  • 10 ml sezamového oleje
  • 80 ml neutrálního oleje
  • 300 g pevného tofu nakrájeného na kostičky
  • Sušená řasa nori nalámaná na kousky
  • 3 šálky vařené rýže
  • 100 g mrkve nakrájené na proužky
  • 50 g jarní cibulky nakrájené na proužky
  • 150 g okurky nakrájené na kostky
  • 50 g Kaviáru z mořských řas Arctic Ocean Pearls 

Hrášek spařte 2 minuty ve vroucí vodě. Smíchejte limetkovou šťávu, med, sójovou omáčku a oba oleje v malé misce a prošlehejte, aby se chutě spojily.

Tofu a nori dejte do mísy. Přidejte polovinu připravené marinády a nechte odpočinout alespoň 15 minut. 

Rozdělte rýži do tří misek. Navrch dejte marinované tofu a nori, mrkev, jarní cibulku, zelený hrášek a okurku. Každou misku ozdobte štědrou lžící perel z řas („kaviárem“) a zbývajícím dresinkem.

 

 

 

Pikantní burger ze sladkých brambor a cizrny 

Vegetariánský burger ze sladkých brambor a cizrny okořeněný BBQ & Meat od Lofoten Seaweed – pálivou, kouřově vonící směsí uzené papriky, chilli, česneku a řasy wakame. Věděli jste, že mořské řasy jsou přírodním zvýrazňovačem chuti? Pokud máte dost času, dejte burgerovou směs na pár hodin (nebo i přes noc) do lednice, aby si placičky při smažení co nejlépe udržely tvar.

  • 900 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených
  • 5 lžic oleje
  • 200 g cibule nakrájené na kostičky
  • 230 g konzervované cizrny
  • 6 sypnutí koření BBQ & Meat Spice Blend
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 1 lžička soli s mořskými řasami
  • 6 burgerových housek
  • 2 velká rajčata nakrájená na kolečka
  • Hrst nakládaných okurek
  • 200 g aioli (nebo majonézy), ideálně ochucenou solí s mořskou řasou
  • 6 listů salátu
  • 1 malá červená cibule nakrájená na kolečka

Troubu předehřejte na 180 °C. Kousky sladkých brambor rozložte na plech. Pokapejte lžící oleje, promíchejte a pečte v troubě asi 30 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Vyjměte a nechte mírně vychladnout, troubu nechte zapnutou.

Zatímco jsou batáty v troubě, rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat. Snižte plamen, poté přidejte cizrnu a směs koření BBQ & Meat. Restujte, dokud cibule nebude pěkně dozlatova. Směs přendejte do mísy a vařečkou rozmačkejte na hrubé pyré.

Vezměte polovinu sladkých brambor a rozmixujte je v kuchyňském robotu. Batátové pyré spolu se zbývajícími batáty přidejte do mísy ke směsi cibule a cizrny. Přidejte kukuřičnou mouku a sůl podle chuti. Dobře promíchejte.

Směs rozdělte na 6 porcí a vytvarujte placičky. Na pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje a každou placičku opékejte 2 minuty z každé strany.

Burgerové housky rozkrojte na poloviny a opečte v troubě. Na každou polovinu housky rozetřete kopeček aioli nebo majonézy a poté sestavte burger. Pod placičku rádi dáváme hlávkový salát a okurky a navrch cibuli a rajčata.

 

 

 

Jednoduché smažené nudle

Pokud jde o rychlou večeři uprostřed týdne – ideálně z toho, co vám zbylo v lednici nebo ve spíži – paří mezi naše favority jednoznačně smažené nudle. Ne ty ze stánku, ale pěkně doma připravené! Existují tisíce variací tohoto pokrmu, který má kořeny v čínské kuchyni a pro svou jednoduchost a chuť si získal oblibu po celém světě. Klíčem pro výborný výsledek je smažení při vysoké teplotě za stálého míchání. Při přípravě této varianty použijte směs koření Wok & Greens od Lofoten Seaweed – voňavou, aromatickou směs česneku, koriandru, limetky a řasy wakame. A nebojte se experimentovat s ingrediencemi – přidejte arašídy, houby nebo svoji oblíbenou pálivou omáčku… 

  • 125 g vaječných nudlí
  • 2 lžíce oleje
  • 60 g mrkve nakrájené na nudličky
  • 40 g jarní cibulky nakrájené na plátky
  • 100 g červené papriky nakrájené na nudličky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • Směs koření Wok & Greens Spice Blend
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 limetka
  • 1 svazek čerstvé pažitky, nasekaný
  • 1 menší svazek bazalky, nasekaný
  • Sezamová semínka 

Nudle uvařte podle návodu na obalu, poté sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Dejte je stranou. 

Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu. Když se olej vykuřuje, přidejte zeleninu a opékejte 2 minuty. Dochuťte směsí koření Wok & Greens, poté přidejte sójovou omáčku, rybí omáčku a šťávu z půlky limetky. Snižte teplotu na střední.

Přidejte nudle do pánve a dobře promíchejte, dokud se nezahřejí. Vmíchejte nasekané bylinky. Dozdobte sezamovými semínky a plátkem limetky.

 

 

 

 

Granola s mořskými řasami

Perfektní posypka na váš jogurtu nebo smoothie – granola s mořskými řasami plná vitamínů a minerálů dodá vašim snídaním nebo dezertům zdravou a chutnou křupavost. Granola koupená v obchodě často obsahuje zbytečně vysoké množství cukru a tuku, takže se vyplatí investovat do výroby té vlastní. 

Ve velké míse smíchejte vločky, nahrubo nasekané ořechy, skořici a kardamom. Přidejte olej a med a míchejte, dokud se vše dobře pěkně nepropojí.

Směs rozprostřete na plechy vyložené pečicím papírem do tenčí vrstvy a pečte v troubě 10 minut na 170 °C. Promíchejte a pečte dalších 5–8 minut nebo dozlatova.

Granolu vyndejte z trouby, rovnoměrně posypte mořskými řasami, a ještě horké vše promíchejte. Nechte vychladnout a poté vmíchejte brusinky (nebo své jiné oblíbené sušené ovoce). Skladujte ve sklenicích nebo vzduchotěsných nádobách po dobu až 3 měsíců.