Mořské řasy jsou plné organických glutamátů – stavebních kamenů páté chuti umami. Bohatá, pikantní a zároveň jemná – umami je zkrátka královnou chutí. Ve volném překladu dokonce toto slovo znamená lahodná. Byla by tak škoda nezařadit ji do svého jídelníčku, nemyslíte?
]]>Každý druh mořských řas má jiný chuťový profil – některé chutnají čerstvé a „zeleně“, zatímco jiné jsou spíše chuťově bohaté s nádechem do ořechova. Všechny jsou ale plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které snižují cholesterol a podporují funkci štítné žlázy. Zveme vás k prozkoumání tohoto nového spektra chutí díky několika receptům, ve kterých najdete zastoupené mořské řasy přímo z norských Lofot: produkty Lofoten Seaweed.
Recepty vymyslely Tamara a Angelita, zakladatelky Lofoten Seaweed, spolu se svým kuchařským týmem, aby ukázaly, jak lze mořskou superpotravinu zakomponovat do moderní kuchyně. Vůbec to není složité, jak si možná myslíte! Popravdě, jednodušší to už ani být nemůže – sušené mořské řasy, ať už ve spojení se solí, nebo bez, k jídlu jednoduše přisypete podle pokynů v průběhu vaření nebo při servírování, a vaše jídlo během okamžiku dostane ten správný šmrnc. Může za něj právě chuť umami.
Věříme, že vás recepty inspirují a alespoň nějaké vyzkoušíte! Rozhodně se mořských řas nemusíte bát ani v případě, že zrovna neholdujete rybám - jediné, čím řasy voní, je čistá mořská voda 🌊
Dobrou chuť!
Rybí tacos s mořskými řasami
Tacos – původem z Mexika – jsou v Norsku velmi populární a mnoho lidí se na konci týdne těší na tacofredag (Taco Friday). Podle studie celostátního listu VG z roku 2012 přibližně 400 000 Norů uvádí, že každý pátek jí k večeři tacos. To je více než 8 % celé populace! Tyto rybí tacos jsou kořeněné kořením Lofoten Seaweed Fish & Seafood – svěží a pikantní směsí kopru, citronu, česneku a řasy wakame. Jedná se o jemný, citrusový recept, který lze okořenit zeleným chilli, pokud dáváte přednost něčemu pálivějšímu.
Rybu nakrájejte na proužky o tloušťce 1 cm. Z každé strany okořeňte směsí koření Fish & Seafood a poté nechejte 10 minut odležet.
Rozpalte grilovací pánev na vysokou teplotu. Tortilly opékejte 30 sekund z každé strany, dokud lehce nezčernají. Mírně snižte teplotu a na pánev přidejte olej. Když je pánev rozpálená, opečte rybu minutu z každé strany, poté pánev sundejte z plotny a maso pokapejte šťávou z poloviny limetky.
Sestavte tacos: začněte rybou, poté přidejte salát a avokádo. Dokončete ředkvičkami, koriandrem a semínky granátového jablka. Podávejte s měsíčky limetky.
Poke bowl s tofu a perličkami z řas
Poke bowl je tradiční havajské jídlo, ale kořeny má v japonské kuchyni. Kolem konce 19. století totiž došlo na Havaji k velkému přílivu imigrantů z Japonska, kteří tam přišli pracovat na cukrových a ananasových plantážích. Havaj i Japonsko jsou námořní kultury a obě země si umí vychutnávat syrové ryby, takže nebylo velkým překvapením, když se tento fusion pokrm stal extrémně populárním. V dnešní době existuje nekonečné množství variací poke bowls, které vyhovují každé dietě a preferencím. Tato verze je vegetariánská, ale stále má příchuť oceánu díky přidání „kaviáru“ z mořských řas a sušené nori.
Hrášek spařte 2 minuty ve vroucí vodě. Smíchejte limetkovou šťávu, med, sójovou omáčku a oba oleje v malé misce a prošlehejte, aby se chutě spojily.
Tofu a nori dejte do mísy. Přidejte polovinu připravené marinády a nechte odpočinout alespoň 15 minut.
Rozdělte rýži do tří misek. Navrch dejte marinované tofu a nori, mrkev, jarní cibulku, zelený hrášek a okurku. Každou misku ozdobte štědrou lžící perel z řas („kaviárem“) a zbývajícím dresinkem.
Pikantní burger ze sladkých brambor a cizrny
Vegetariánský burger ze sladkých brambor a cizrny okořeněný BBQ & Meat od Lofoten Seaweed – pálivou, kouřově vonící směsí uzené papriky, chilli, česneku a řasy wakame. Věděli jste, že mořské řasy jsou přírodním zvýrazňovačem chuti? Pokud máte dost času, dejte burgerovou směs na pár hodin (nebo i přes noc) do lednice, aby si placičky při smažení co nejlépe udržely tvar.
Troubu předehřejte na 180 °C. Kousky sladkých brambor rozložte na plech. Pokapejte lžící oleje, promíchejte a pečte v troubě asi 30 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Vyjměte a nechte mírně vychladnout, troubu nechte zapnutou.
Zatímco jsou batáty v troubě, rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat. Snižte plamen, poté přidejte cizrnu a směs koření BBQ & Meat. Restujte, dokud cibule nebude pěkně dozlatova. Směs přendejte do mísy a vařečkou rozmačkejte na hrubé pyré.
Vezměte polovinu sladkých brambor a rozmixujte je v kuchyňském robotu. Batátové pyré spolu se zbývajícími batáty přidejte do mísy ke směsi cibule a cizrny. Přidejte kukuřičnou mouku a sůl podle chuti. Dobře promíchejte.
Směs rozdělte na 6 porcí a vytvarujte placičky. Na pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje a každou placičku opékejte 2 minuty z každé strany.
Burgerové housky rozkrojte na poloviny a opečte v troubě. Na každou polovinu housky rozetřete kopeček aioli nebo majonézy a poté sestavte burger. Pod placičku rádi dáváme hlávkový salát a okurky a navrch cibuli a rajčata.
Jednoduché smažené nudle
Pokud jde o rychlou večeři uprostřed týdne – ideálně z toho, co vám zbylo v lednici nebo ve spíži – paří mezi naše favority jednoznačně smažené nudle. Ne ty ze stánku, ale pěkně doma připravené! Existují tisíce variací tohoto pokrmu, který má kořeny v čínské kuchyni a pro svou jednoduchost a chuť si získal oblibu po celém světě. Klíčem pro výborný výsledek je smažení při vysoké teplotě za stálého míchání. Při přípravě této varianty použijte směs koření Wok & Greens od Lofoten Seaweed – voňavou, aromatickou směs česneku, koriandru, limetky a řasy wakame. A nebojte se experimentovat s ingrediencemi – přidejte arašídy, houby nebo svoji oblíbenou pálivou omáčku…
Nudle uvařte podle návodu na obalu, poté sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Dejte je stranou.
Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu. Když se olej vykuřuje, přidejte zeleninu a opékejte 2 minuty. Dochuťte směsí koření Wok & Greens, poté přidejte sójovou omáčku, rybí omáčku a šťávu z půlky limetky. Snižte teplotu na střední.
Přidejte nudle do pánve a dobře promíchejte, dokud se nezahřejí. Vmíchejte nasekané bylinky. Dozdobte sezamovými semínky a plátkem limetky.
Granola s mořskými řasami
Perfektní posypka na váš jogurtu nebo smoothie – granola s mořskými řasami plná vitamínů a minerálů dodá vašim snídaním nebo dezertům zdravou a chutnou křupavost. Granola koupená v obchodě často obsahuje zbytečně vysoké množství cukru a tuku, takže se vyplatí investovat do výroby té vlastní.
Ve velké míse smíchejte vločky, nahrubo nasekané ořechy, skořici a kardamom. Přidejte olej a med a míchejte, dokud se vše dobře pěkně nepropojí.
Směs rozprostřete na plechy vyložené pečicím papírem do tenčí vrstvy a pečte v troubě 10 minut na 170 °C. Promíchejte a pečte dalších 5–8 minut nebo dozlatova.
Granolu vyndejte z trouby, rovnoměrně posypte mořskými řasami, a ještě horké vše promíchejte. Nechte vychladnout a poté vmíchejte brusinky (nebo své jiné oblíbené sušené ovoce). Skladujte ve sklenicích nebo vzduchotěsných nádobách po dobu až 3 měsíců.
]]>
Produkty Simple Goods jsou vyrobené z jemných, přírodních a rostlinných ingrediencí poháněných probiotickými „dobrými bakteriemi“ a ovoněné 100% přírodními a organickými esenciálními oleji. Všechny doplňky jsou pak vyvinuté podle zásad udržitelnosti, jsou trvanlivé a co nejvíce přírodní. Většina produktů splňuje certifikace Ecocert, Indoor Air Controlled a Fair Trade.
Zapomeňte na čištění s pomocí chemikálií nešetrných k lidskému zdraví ani přírodě. Se Simple Goods neplatí ani populární slogan "Zničí 99,9 % bakterií", naopak. Jejich produkty totiž čistí stejně jako příroda samotná. Díky nim ve své domácnosti budete udržovat zdravou mikroflóru pomocí vrstvy "hodných bakterií" - probiotik. Mikroskopické nečistoty totiž rozkládají na drobné částečky a "jedí" je - a to nejenom při samotném použití, ale ještě asi 5 dní po něm.
A co bakterie a odpadní voda? Po spláchnutí do odtoku se navrací do přirozeného cyklu a pokračují v degradaci organického materiálu a jeho přeměně na oxid uhličitý a vodu. Pomáhají tak udržovat přirozenou mikroflóru v přírodě. Produkty Simple Goods jsou jemné, pH neutrální a 100% biologicky odbouratelné.
Obalové materiály značky Simple Goods jsou vyvinuté s cílem omezit používání plastu (vyrobeného z ropy a plynu) a zbytečnou přepravu vody, a zároveň podpořit recyklaci a opětovné použití plastových lahví. Všechny PET lahve Simple Goods jsou vyrobeny ze 100% PCR (znovu použitý plast), který má asi o 70 % nižší uhlíkovou stopu než použití původního plastu. Všechny HDPE lahve Simple Goods jsou vyrobené ze 100% bio plastu. Ten se vyrábí z CO2 neutrálních zdrojů organické biomasy, jako je cukrová třtina, sláma nebo celulóza. Na rozdíl od ropy a plynu je biomasa obnovitelným zdrojem.
Všechny složky produktů Simple Goods pochází z přírody, a proto jsou 100% biologicky rozložitelné. Většina běžných čisticích prostředků obsahuje složky, které jsou škodlivé pro přírodu i naše zdraví. Slovo biodegradabilní je navíc často používané i zneužívané v rámci marketingu. Co to ve skutečnosti znamená? Ve zkratce: ingredience v čisticích prostředcích Simple Goods jsou po použití snědeny, přeměněny a zařazeny zpět do přirozeného koloběhu. Bakterie vyskytující se v přírodě tyto složky jednoduše rozpoznají, a přemění je na oxid uhličitý a vodu.
Zákony EU zakazují testování na zvířatech v rámci Evropské unie, ale protože mnoho zemí mimo EU testování na zvířatech umožňuje, je stále možné koupit suroviny, které tímto procesem prošly. Jedním ze základních přesvědčení Simple Goods (i nás) je, že jejich produkty musí být bezpečné pro lidi, zvířata a planetu. Proto jsou všechny jimi používané ingredience bezpečné, bez škodlivých látek a nebyly testované na zvířatech.
Ecocert je standardem pro přírodní čisticí prostředky. Vznikl v roce 2006 ve spolupráci se všemi zainteresovanými stranami v jejich hodnotovém řetězci, tedy dodavateli, výrobci i distributory, a jeho certifikaci mají všechny tekuté čisticí prostředky Simple Goods. Aby si ji značka udržela, provádí každoroční audity, ve kterých znovu ověřuje všechny produkty a firemní procesy. Všechny auditované společnosti, jejichž produkty jsou certifikovány jako Ecocert, se zavazují vyvinout vlastní systém environmentálního managementu s cílem snížit spotřebu vody a energie a zlepšit nakládání s odpady a odpadními vodou.
Kromě všech výše zmíněných pozitivních vlastností se produktům Simple Goods nedá upřít ještě jedna věc: voní nádherně, a navíc ještě několik dní po použití. Osobně vyzkoušeno 👌 A to všechno "jen" díky čistým esenciálním olejům - žádné umělé parfemace. Už vás nemusí kvůli úklidu třeba koupelny štípat oči, naopak - budete si k ní pořád chodit přičichávat.
Vyzkoušejte sami 🤍
]]>
35 min. + 1 h 15 min
Asi 20 až 25 šneků
Na těsto:
Na náplň:
Navíc:
1. Máslo na těsto nechejte rozpustit.
2. Vlažné mléko, rozdrobené droždí, vejce, cukr, kardamom (příp. i perníkové koření) a sůl dejte do mísy a míchejte, dokud se ingredience nepropojí.
3. Postupně přidávejte mouku a míchejte. Až je těsto příliš tuhé, začněte ho za postupného přidávání většiny mouky hníst.
4. Těsně před koncem vlijte rozpuštěné máslo, dáte hněťte a přidejte i poslední zbytek mouky. Hněťte ještě 5 minut, aby bylo těsto pěkně vláčné. Mělo by být hladké a nelepit se ke stěnám nádoby.
5. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
6. Troubu předehřeje na 220 °C.
7. Těsto přendejte na pomoučený povrch, chvíli propracujte a poté rozdělte na poloviny. Vyválejte dva obdélníky velké asi 30 x 50 cm.
8. Máslo na náplň nechejte rozpustit a potřete jím oba obdélníky. Posypejte rovnoměrnou vrstvou cukru, skořice a případně i perníkového koření.
9. Obdélníky těsně srolujte po delší straně a z každého nakrájejte asi 10 šneků. Rozložte je řezem dolů/nahoru na plechy vyložené pečicím papírem a každý ze středu lehce rozplácněte.
10. Ještě jednou vše zakryjte utěrkami a nechejte 10 minut kynout. Poté šneky opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte trochou cukru. Pečte 13-18 minut dozlatova. Nenechejte je usušit! Po vychladnutí uchovávejte zakryté při pokojové teplotě.
Dobrou chuť 🤎
]]>
Život na Lofotech je náročný a krásný. Ostrovy obklopené zasněženými horami, jejichž stěny prudce padají do divokého norského moře, jsou vydané napospas divokým bouřím a arktickým teplotám. Těžké životní podmínky vyvažuje nesmírná krása některých z nejvzácnějších jevů přírody: Aurory Borealis a půlnočního slunce.
Původní obyvatelé se na Lofotech usadili kvůli nejstaršímu norskému exportu – "skrei" neboli arktickým treskám. Oceán v této své části tvoří dokonalé prostředí pro nejbohatší lov tresek na světě (stejně jako nespočet dalších rostlin a živočichů), protože jeho arktické vody jsou zároveň ohřívány teplým Golfským proudem. Ten kromě mírnějších teplot přináší množství rozmanitých živin a minerálů, které vytvářejí bohatý a pestrý podmořský ekosystém.
A pak je tady Nappstraumen - proud spojující Vestfjorden (fjord, který odděluje Lofoty od severozápadního pobřeží Norska) s Norským mořem, a to přímo na prahu základny Lofoten Seaweed ve vesnici Napp. Je plný rychle tekoucí vody bohaté na živiny a poskytuje optimální podmínky pro růst mořských řas a chaluh. Právě tam Tamara, Angelita a jejich tým ručně sklízí několik druhů mořských řas, přičemž věnují velkou pozornost místnímu ekosystému. Dbají na to, aby zajistili, že bude jejich vztah s oceánem i nadále udržitelný a bude mít jen malý dopad na životní prostředí.
Pečlivě monitorují místa sklizně a měří opětovný růst mořských řas, svá zjištění zaznamenávají do centrální databáze. Místa sklizně se pravidelně střídají, aby měly řasy dostatek času na to dorůst. Také úzce spolupracují s místní organickou farmou na mořské řasy, aby mohli dostát velké poptávce po objednávkách bez negativního dopadu na přírodní prostředí.
Lofoten Seaweed řadí mezi své nejvyšší priority ochranu mořského ekosystému. mořské řasy sklízí pouze v nejčistších vodách, mimo oblast lidské činnosti, a harmonogram sklizně se řídí sezónním růstem a reprodukčním cyklem samotných rostlinných druhů. Všechny údaje o sklizni registrují ve vlastním systému a výnosy také hlásí společnosti Råfisklaget (společnost pro udržitelný rybářský průmysl v Norsku). Lofoten Seaweed má certifikaci DEBIO (norská organizace pro certifikaci organických produktů), a jejich produkty tak můžou být označené jako organické.
Vertebrata lanosa
Červená řasa oblíbená pro svou výraznou chuť. Její nadýchané trsy dorůstají délky až 5 cm a sbírají se z břehů během odlivu na podzim a na jaře. Má bohaté, zemité chuťové tóny skutečných lanýžů v kombinaci s mineralitou oceánu. Zvýrazní se nejlépe při použití spolu s tukem, jako třeba máslo, olej nebo sýry. Je ideální také k pokrmům z ryb a mořských plodů.
Saccharina latissima
Cukrová řasa má snadno rozpoznatelné zvlněné okraje a texturu podobnou krokodýlí kůži. Rychle dorůstá délky až 4 metrů. Produkuje přírodní cukr zvaný mannitol a v kombinaci s přirozenou slaností řasy vytváří úžasnou chuť umami. Celý list lze použít například k obalování zeleniny a masa při dušení, samostatně do jídel z woku nebo jako salátovou zeleninu. Nejjednodušší způsob je řasu povařit ve vodě, aby vznikl vydatný vývar. Její přirozenou slanou sladkost lze také využít při přípravě netradičních dezertů.
Alaria esculenta
Křídlatá řasa má péřovitý list, který je uprostřed rozdělený výrazným stonkem nebo také „středním žebrem“. Je tmavě hnědozelená a dorůstá délky až několika metrů. Jde o druh Wakame a někdy se jí také říká „Atlantic Wakame. Má výraznou, příjemně oříškovou chuť a je ideální do polévek, salátů, dušeného masa a na vaření na woku. Zjemní se namáčením a vystavení teplu způsobí, že změní barvu na jasně zelenou.
Porphyria umbilicali
Pravděpodobně nejoblíbenější mořská řasa na světě je Nori. V zimě je fialová a v létě světle zelená, její listy jsou tenké, hladké a téměř průhledné a dosahují délky až 30 cm. Nori má jemnou mineralitu podobnou ústřicím a stejně jako u řasy Dulse se při smažení nebo opékání zvýrazní její ořechová až kouřová chuť. Nori lze jíst čerstvou, sušenou nebo vařenou. Skvěle se samozřejmě hodí na sushi, výborná je ale také do polévek, marinád a salátů. Můžete ji použít i do domácího pečiva, do koláče, opečte ji na troše oleje nebo ji jezte jen tak – je to možná nejuniverzálnější mořská řasa ze všech.
Palmaria palmata
Dulse je červená řasa s měkkou, hedvábnou texturu, v zimě tmavě kaštanová a v létě zelenožlutá. Před staletími ji Vikingové považovali za skvělou přílohu k medovině a od té doby má její konzumace v pobřežních komunitách Irska a Walesu dlouholetou tradici. Čerstvý list Dulse má překvapivě jemné, pikantní tóny. Po usušení má kouřovou sladkost s nádechem lékořice a ořechů, což z něj dělá skvělou svačinu. Často se mu říká oceánská slanina nebo také veganská slanina. Je dostatečně křehká, aby se dala jíst čerstvá, ale teprve nakládání jí dodává ten správný šmrnc.
Laminaria digitata
Čepelka (anglicky "veslová řasa") má zlatohnědou barvu a široký hladký list s pevnou strukturou. Dorůstá délky až 2 metrů a má 5 až 20 prstovitých listů. Je vydatnější než chaluha cukrová, má silný stonek a slanou minerální chuť. Má přirozeně vysoký obsah jódu, který přináší spoustu benefitů pro zdraví. Lze ji použít jako kořenovou zeleninu: jemně ji povařte, aby změkla, nebo ji použijte jako základ pro výživné a vydatné vývary plné jedinečné chuti umami (vývar bude podobný japonskému dashi). Je také skvělým pomocníkem při trávení.
]]>